Werkbezoek februari 2018

Ondertekenen van "accord de principe" voor passerelle en operatieblok

Eén van de belangrijkste doelstelling van het bezoek was het vinden van een oplossing voor het operatiekwartier. Na onderhandelingen met de verantwoordelijken is dit gelukt. In maart gebeuren de nodige aanpassingen in het operatieblok en de "passerelle", een verbindingsweg tussen de gebouwen, wordt aangelegd. Nu is het immers niet mogelijk om met een rolwagen of een brancard van het ene gebouw naar het andere te gaan. We ondertekenden een "accord de principe" met de bisschop, de directeur en de orthopedisch chirurg en investeren 40 000 euro. De eerste operaties zullen in mei 2018 gebeuren. 

Het personeel in Ligmwaarè

Na een moeilijke periode waait er een nieuwe wind op de site. Er zijn nu drie verpleegkundigen, een vroedvrouw, een apotheekverantwoordelijke, een arts algemene geneeskunde en een orthopedisch chirurg aan het werk. Zowel overdag als 's nachts zorgen ze voor een permanentie. Ter informatie: het netto loon van een verpleegkunige is ongeveer 140 euro per maand. De consultaties van Narcisse Dabire, orthopedist, worden druk bijgewoond. Dit aanbod is zeker een troef voor het centrum in Ligmwaarè. Twee verpleegkundigen volgen een tweejarige opleiding anesthesie en zullen de equipe dan vervoegen.

Bezoek aan de "agrithèque"

Vlak bij het Ligmwaarè is er een omheind terrein van 40 hectares. Specialisten werken er rond agriculture, élevage en forestière. Er zijn vijvers aangelegd voor het kweken van tilapia, maar er is nog onvoldoende water door een tekort aan boorputten. Men kweekt er moringa, een plant met hoge voedingswaarde (foto). Er worden moestuinen aangelegd en 8 jongeren worden er nu gedurende twee jaar opgeleid. Het werk op de velden gebeurt met ossen. Een tractor zou er zeker welkom zijn.

Van Ouagadougou naar Nanoro is het 90 km rijden. Een deel van de weg is echter niet geasfalteerd. Het Unité de Recherche Clinique de Nanoro (URCN) is een belangrijk onderzoekscentrum met internationale contacten. Samen met het Centre Médical avec Antenne chirurgicale gebeurt er onderzoek rond een vaccin tegen malaria. Onderzoekers komen er voor hun proefschrift, labo toestellen worden uitgetest, en er gebeurt grondig demografisch onderzoek in de regio. Het Tropisch Instituut van Antwerpen is een belangrijke partner van dit centrum. Een mogelijkheid is dat andere mediche centra in het land als "antenne" kunnen meewerken aan onderzoeksprojecten. We onthouden dit zeker voor de toekomst.

Contact met de Belgische ambassade in Ouagadougou

Om onze projecten kenbaar te maken hadden we een ontmoeting met mevr. Katrien Meersman, medewerkster van de Belgische ambassade. De Belgische staat engageert zich vooral op vlak van socio-economie. In het oosten van Burkina loopt er ook een project om vrouwen te ondersteunen ("elle décide"). Burkina is een land waar zeel veel Niet Gouvernementele Organisaties (NGO) actief zijn.

Music For Life, een nieuwe bestemming voor de opbrengst

De laatste editie van Music for Life bracht 3000 euro op. Het idee was om een Volkswagen Sharan, die al ter plaatse is, om te bouwen voor ziekentransport. We hebben tijdens ons werkbezoek echter kunnen vaststellen dat de wagen niet geschikt voor de vele niet geasfalteerde wegen, en dat er aan heel wat voorwaarden moet voldaan zijn om als "ziekenwagen" erkend te worden. Na overleg besloten we het bedrag te besteden aan het bemeubelen van de vernieuwde woning voor de artsen. We bezochten daarom een lokale timmerij waar alles (bij gebrek aan voldoende stroom en machines) met de hand wordt gemaakt. 

Please reload

Maatschappelijke zetel: Kwartelstraat 9, 8400 Oostende ondernemingsnummer 0847.743.574

  • Facebook Social Icon