top of page

Centre Médical Notre Dame de la Providence de Ligmwaarè

De eerste activiteiten op de site van Ligmwaarè dateren van 1990. Op initiatief van de bisschop ging een eenvoudig dispensarium (CSPS of Centre de Santé et de Promotion Sociale) van start. De mensen kregen er verpleegkundige zorgen. Men bouwde een materniteit, een labo, een hospitalisatiegebouw en een kinderafdeling. Bij gebrek aan mensen en middelen bleven de gebouwen onderbenut. in 2011 kwamen we er voor het eerst. Op vraag van de bisschop sponsorden we de vernieuwing van de materniteit. 2014 is een keerpunt: het centrum wordt door het ministerie erkend als CMA (Centre Médical avec Antenne Chirurgicale) met de naam Centre Médical Notrde Dame de la Providence de Ligmwaarè. Dit maakt een doorgedreven investering in mensen en middelen noodzakelijk.We kunnen de bouw van een operatieblok financieren, Opstarten van de chirurgische activiteit is ingewikkelder dan verwacht maar sinds begin 2017 is er een orthopedisch chirurg en een arts algemene geneeskunde. Samen met de directeur, père Séverin, en zijn medewerkers werken we aan de verdere uitbouw met oog voor welzijn en gezondheid van patiënten en personeel. In mei 2020 hebben twee anesthesie verpleegkundigen en een arts met chirurgie specialisatie het team vervoegd. Regelmatig komen een gynaecoloog en cardioloog voor consultaties. In de loop van 2021 en 2022 gebeurden meerdere infrastructuurwerken, dankzij de steun van de provincie West Vlaanderen: vernieuwing labo, aanleg van eenvoudige wegen op het terrein, verlichting op het terrein, aanleg groentetuin, bouw van een car port.

Het terrein

Een medisch centrum in de brousse ziet er anders uit dan wat we gewoon zijn. Overal staan struiken en beplantingen. Er groeien pindanoten. Het is dor in het droge seizoen en groen tijdens het regenseizoen. Er zijn geen aangelegde paden. De gebouwen staan verspreid op het terrein. Er is ook geen omheining en mensen en dieren wandelen over het terrein. De omtrek van het terrein is 2,8 km. Na een nauwkeurige inventaris van alle gebouwen in 2019 werkte onze ingenieur Piet enkele verbeteringen uit: er zijn nu eenvoudige wegen, het terrein is verlicht (veiligheid!) en er is een mooie toegangspoort (2022).

De materniteit

Bij de start, in 2011, wilden we inzetten op de Zorg Moeder en Kind. De vernieuwing van de materniteit was onze eerste realisatie, en meteen de basis voor de naam van de vzw. Het gebouw werd grondig vernieuwd, het overdekt terras is een ontmoetingsplaats voor moeders, kinderen en personeel. Moeders komen er voor consultaties tijdens de zwangerschap, en na de bevalling. De voeding van de kinderen krijgt veel aandacht. Ondertussen gebeurden er al meerdere opknapbeurten. Na een stijging tot een honderdtal bevallingen per jaar is er nu een daling, omdat staatsinstelling dit gratis aanbieden. In 2022 zorgen we voor extra financiering van de dienst zodat moeders de weg terug vinden.

Het operatieblok

Om van een dispensarium naar een CMA (Centre Médicale avec Antenne chirurgicale) op te klimmen is een operatiezaal nodig. We hebben de bouw ervan gefinancierd (114 000 euro). De nodige materialen voor de inrichting van de zalen kwamen via containertransport ter plaatse aan. we zorgden ervoor dat alles correct geïnstalleerd werd. In juni 2017 kwamen de inspecteurs van het ministère de la santé langs. Hun oordeel was strenger dan verwacht. Na enkele aanpassingen kon de arts orthopedist van start gaan. Een orthopedische operatietafel, monitoren, chirurgische instrumenten zijn ter plaatse.In 2018 is er een "passerelle" gebouwd, een verbindingsweg tussen de gebouwen. Einde 2018 startten de chirurgische activiteiten. De passerelle met "salon ouvert" zorgt duidelijk voor meer confort.