IN DE KIJKER

HET KLIMAAT IN BURKINA

Burkina kent twee seizoenen: een lang droog seizoen van november tot mei, en een korter regenseizoen van juni tot oktober. De Harmattan, een warme wind vanuit de Sahara, is voelbaar van december tot februari en brengt veel stof mee. Vanaf maart wordt het zeer warm. De temperaturen lopen vaak op tot meer dan 40°. Tijdens het regenseizoen kan het water echt met bakken uit de lucht vallen en daalt de temperatuur tot maximaal 30° en minimaal 17-18°.

Er zijn drie klimaatzones in Burkina: de “zone sahélienne” in het Noorden met minder dan 600 mm regen per jaar, de “zone soudano-sahélienne” (600-800 mm neerslag) en de “zone soudannienne” (900 mm of meer). Ter vergelijking: In Ukkel valt er ongeveer 800 mm neerslag per jaar. In het zuiden, waar het medisch centrum zich bevindt, wordt het water niet verzameld en stroomt dus snel weg. 

Om ook in het droog seizoen water te hebben is een boorput tot op 80-90 m diepte nodig. Een constante toevoer van water (waterleidingen, systemen voor irrigatie) gebeurt via een watertoren. Soeur Solomé was in het begin van de jaren 90 de eerste verpleegkundige in Ligmwaarè. Ze verzamelde voldoende fondsen om in 1994 een waterput te boren. Wat later volgde de watertoren. Ze slaagde erin om in 1999 een tweede boorput op het terrein aan te leggen, bestemd voor de mensen in de buurt. Ze vond immers dat water een basisrecht is.

KALENDER

Falamingo, een a capellakoor, treedt opnieuw op ten voordele van Burkina

Wegens de corona crisis zijn de optredens van 10 mei en 16 mei geannuleerd. Maar uitstel is geen afstel!

Ontbijt Wereldwinkel Deinze

Zondag 25 oktober 2020 van 8 tot 10 uur

Info volgt

Ola Pola 14 juni 2019

CORONA IN BURKINA

Op 9 maart werd het eerste geval van corona in Burkina vastgesteld. Scholen en markten sloten, steden gingen in lockdown. Gezondheidscentra kunnen hun normale activiteiten niet meer uitvoeren. Er zijn onvoldoende beschermingsmaatregelen. En dit alles in een land dat al erg op de proef is gesteld door vele aanslagen. Ook malaria en ondervoeding blijven hun tol eisen. Sinds einde april lijkt het aantal gevallen niet veel toe te nemen (638 op 30 april).

Dank zij de steun van u allen gaven we

€ 10 000 als noodhulp.

Ook de Provincie West-Vlaanderen schonk 

€ 10 000 voor dringende zorgen.

Hartelijk dank!

Volg Covid in Afrika en Burkina

De Heer John Vanhoutte, voorzitter Probus Waregem Poteghem overhandigt een cheque van €3200 na een prachtig kerstconcert van Falamingo op 28 dec in het stemmige kerkje van Moregem.

NIEUWS

Please reload

Breng een bezoekje aan het Centre Médical in Ligmwaarè

Video

Falamingo, een a capella koor, brengt een kerstconcert op 28 december

Het lint wordt doorgeknipt

Oxfam Wereldwinkel Zulte schenkt € 1000

FOCUS OP

Centre médical Notre Dame de la Providence de Ligmwaarè

Maatschappelijke zetel: Kwartelstraat 9, 8400 Oostende ondernemingsnummer 0847.743.574

  • Facebook Social Icon