IN DE KIJKER

HET KLIMAAT IN BURKINA

Burkina kent twee seizoenen: een lang droog seizoen van november tot mei, en een korter regenseizoen van juni tot oktober. De Harmattan, een warme wind vanuit de Sahara, is voelbaar van december tot februari en brengt veel stof mee. Vanaf maart wordt het zeer warm. De temperaturen lopen vaak op tot meer dan 40°. Tijdens het regenseizoen kan het water echt met bakken uit de lucht vallen en daalt de temperatuur tot maximaal 30° en minimaal 17-18°.

Er zijn drie klimaatzones in Burkina: de “zone sahélienne” in het Noorden met minder dan 600 mm regen per jaar, de “zone soudano-sahélienne” (600-800 mm neerslag) en de “zone soudannienne” (900 mm of meer). Ter vergelijking: In Ukkel valt er ongeveer 800 mm neerslag per jaar. In het zuiden, waar het medisch centrum zich bevindt, wordt het water niet verzameld en stroomt dus snel weg. 

Om ook in het droog seizoen water te hebben is een boorput tot op 80-90 m diepte nodig. Een constante toevoer van water (waterleidingen, systemen voor irrigatie) gebeurt via een watertoren. Soeur Solomé was in het begin van de jaren 90 de eerste verpleegkundige in Ligmwaarè. Ze verzamelde voldoende fondsen om in 1994 een waterput te boren. Wat later volgde de watertoren. Ze slaagde erin om in 1999 een tweede boorput op het terrein aan te leggen, bestemd voor de mensen in de buurt. Ze vond immers dat water een basisrecht is.

KALENDER

Falamingo, een a capellakoor, treedt opnieuw op ten voordele van Burkina

Zondag 10 mei om 16u00 in Torhout, Kerk Sint Jozef de Arbeider, Steenveldstraat

Zaterdag 16 mei om 20u00 in de Sint Bavokerk, Sint-Baafs-Vijve

Info en kaartenverkoop volgt

Ontbijt Wereldwinkel Deinze

Zondag 25 oktober 2020 van 8 tot 10 uur

Info volgt

CORONA IN AFRIKA

21 maart 2020

Ook in Afrika slaat het Corona virus toe. Dat vernemen we via onze contacten en via http://covid-19-africa.sen.ovh/. Het nieuws uit Afrika bereikt nu ook stilaan onze media. 

Ola Pola 14 juni 2019

De Heer John Vanhoutte, voorzitter Probus Waregem Poteghem overhandigt een cheque van €3200 na een prachtig kerstconcert van Falamingo op 28 dec in het stemmige kerkje van Moregem.

NIEUWS

Please reload

Breng een bezoekje aan het Centre Médical in Ligmwaarè

Video

Falamingo, een a capella koor, brengt een kerstconcert op 28 december

Het lint wordt doorgeknipt

Oxfam Wereldwinkel Zulte schenkt € 1000

FOCUS OP

Centre médical Notre Dame de la Providence de Ligmwaarè

Maatschappelijke zetel: Kwartelstraat 9, 8400 Oostende ondernemingsnummer 0847.743.574

  • Facebook Social Icon